Подгорието отново посреща Фестивала на кестена утре

На 28-ми септември  2013г. за втора поредна година ще се проведе Фестивал на кестена в петричкото село Коларово. Програмата започва в 17:00 часа на площада пред читалище „Яне Сандански” и ще продължи до вечерта с много песни, танци, обичаи и игри.

„Вече имаме опита от предишния фестивал, запазили сме някои неща от програмата ни, които се харесаха, но също така сме предвидили и много нови изненади за малки и големи”, споделят организаторите от Дирекция на ПП „Беласица” към Изпълнителна агенция по горите. Шатри ще представят най-характерното за всяко едно от селата в района на Подгорието – Коларово, Беласица, Самуилово, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене. Продукти, характерни за местността като: кестенов мед, мед от акация, ракия от орехи, от смокини, билки, сок от дренки, пъстри носии, картини, изложби, пана, са само част от богатството, което ще се разкрие пред гостите.
В центъра на събитието отново ще бъдат кестените, които тази година ще участват в украсата на шатрите, в детска изложба и в междукултурно кулинарно предизвикателство между Франция и България – в програмата е предвидена дегустация, на специално подготвени от френски готвач, сладки и солени петифури с кестени, а местните граждани ще демонстрират печене на кестени на перустия и други, характерни начини за приготвяне на кестени в Подгорието.
За любителите на приключенията е предвиден туристическият маршрут „Пътуване в историята”, който ще разкаже за първите обитатели на тези земи и славната история на средновековната крепост "Чуката". За децата са подготвени множество игри и забавления: конкурс за рисунка, кът „Сръчко”, възможност да изработват 3-D модели "Птиците на Беласица", картонени маски „Обитателите на ПП Беласица” и други.
На фестивала на кестена се очакват туристи и гости от цялата страна, присъединили се към Фейсбук събитието – https://www.facebook.com/events/235627459919622/, посетители от Гърция и Македония, представители на министерства, Изпълнителна агенция по горите, национални, регионални медии и  други.
Проявата се организира по Проект № DIR – 593211 – 1 – 6: „Разработване на План за управление на Природен парк „Беласица”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” с Договор за безвъзмездна финансова помощ № DIR – 593211 – 1 – С001 от 08.09.2010 г."

Този сайт е изработен в рамките на проект DIR-593211 – 1 - 6 „Разработване на План за управление на ПП „Беласица”, финансиран от ОП „Околна среда 2007-2013 г.” с Договор № DIR-593211 – 1 – С001 / 08.09.2010 г., изпълняван от Дирекцията на Природен парк „Беласица” към Изпълнителна агенция по горите. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.”.

2012 © belasitsa.net | Free joomla templates |